First Year in Hungary

Kedves Barátaink! A mai nap egy igazán különleges nap a számunkra. Magyarországra érkezésünk első évfordulóját „ünnepeljük”. Az elmúlt hét így a kellemes és nosztalgikus vizsgálódással telt. Táblákat, utcákat és a körülöttünk élő kedvesebbnél kedvesebb embereket szemléltük, hogy mennyi minden is változott az elmúlt esztendőben.

 

Ez egy rendkívüli év volt, elsősorban azért, mert mindannyiótokkal megismerkedhettünk, és mert megannyi módon segítettetek minket (csupán néhányat kiragadva: óvodát találni, levelet olvasni, bankszámlát nyitni, befizetni a csekkeket, útbaigazítás adni, a szerelőt kihívni, irodát bérelni, autót vásárolni… és a listát a végtelenségig folytathatnám.) Nehéz kifejezni a számunkra, hogy mennyire hálásak vagyunk mindezekért.

 

Feltétlenül ajánlást teszünk és felszólalunk az ügyben az FBI, a CIA és NSA intézményeinél, hogy az eddigi titkosítási és kódolási rendszerük helyett egész egyszerűen a magyar nyelvet használják. Sokkal biztonságosabb lenne az államtitkokat és a titkos hadi kommunikációt magyarul lefolytatni. Ennek ellenére, rendkívül élvezetes számunkra e különleges nyelv elsajátításának és gyakorlásának a kihívása. Reméljük – és igyekszünk elérni – hogy az elkövetkező hónapokban a beszégetéseink egyre nagyobb része folyjon majd magyarul. Azonban felemelő érzés, amikor itthon a gyerekeinktől egy-egy spontán elejtett magyar szót meghallunk. Köszönjük a segítségeteket ebben is.   

Az elmúlt év egyik legfőbb küldetése az volt, hogy felfedezzük és megismerjük Budapestet és az országot. Bátran állíthatom, hogy még minket is meglepett, milyen  fantasztikus zugai vannak Magyarországnak. A teljesség igénye nélkül, íme néhány a kedvenceink közül: Normafa, Mogyoró-hegy (Visegrád), Siófok, Ráday utca, Fót-i Somlyó, Pünkösdfürdő, Budakeszi vadaspark, esztergomi élményfürdő, Margit-sziget és a debreceni élményfürdő. Mindezekről képeket is találhattok az internetes blog oldalon. (www.utazni.com)  

Mark itteni munkája a Nexus-nál (www.nexuseu.net) és az angol nyelv tanítása is rendkívül élvezetesnek bizonyult. Hamarosan egy nemzetközi oktatási és tanácsadó cég, az EngAme Kft. (www.engame.org) keretein belül segít majd magyarországi diákok külföldi egyetemekre történő bekerülési esélyeit növelni. Márciusban egy gyönyörű fekvésű ingatlan földszintjén sikerült egy rendkívül otthonos irodát berendezni a Batthyány utcában, közel a Széna térhez. Laura pedig valamivel nyugodtabb körülmények között dolgozhat majd a ház körül, amint szeptemberben Jacob is beiratkozik Seth Csicsergő utcai óvodájába. Életében először talán Nathan-nak most lesz igazán anyucija a közelben csak ott, csak neki… legalábbis néhány órát minden egyes napon. 

 

Összességében, az életutunk saját magunk, a házasság, a szülőség és a kultúrák közötti kapcsolatok erősítésének tanítása, amellett, hogy folyamatosan igyekszünk tanulni, élni a mában, valamint teljes valónkkal jelen lenni egymással, a gyerekeinkkel és Veletek. S talán soha jobban nem üdvözöltük a közösség erejét, segítségét és szeretetét.

 

Köszönjük Nektek ezt a közösséget! Szívélyes üdvözlettel, -Mark, Laura, Seth, Jacob, and Nathan

Hello dear friends!  Today is a very special day for us.  It is the one year anniversary of our arrival in Hungary.  This week we’ve been observing signs, noticing streets, watching people and thinking about how everything feels a little different one year later.

 

It has been a great year primarily because so many of you have shared your lives with us and helped us in countless ways (finding an ovoda, reading mail, opening a bank account, paying bills, getting directions, calling a plumber, renting an office, buying a car….and the list goes on and on).  Thank you so much!!

 

We’re going to recommend that the FBI, CIA, and NSA stop using their current modes of encryption and start using Hungarian instead.  Their government and military secrets would be much safer if translated into Hungarian.  Actually, we are really enjoying the challenge of learning and speaking this amazing language.  Hopefully our conversations will contain a bit more Hungarian than English in the coming months.  It’s also been exciting to hear our children spontaneously use a Hungarian word at home sometimes.

 

One of our objectives this past year was to explore Budapest and Hungary, and we’ve discovered some fantastic places.  Some of our favorites are Normafa, Mogyorohegy (Visegrád), Siofok, Ráday utca, Fóthegy, Pünkösdfürdö, Budakeszi vadáspark, Esztergom elményfürdö, Margít Sziget, and Debrecen elményfürdö.  

Mark’s work with Nexus (nexuseu.net) and his English teaching have been very enjoyable, and soon he will begin helping a new international education consulting company called Engame (engame.org).  In March, he opened an office on Batthány utca, near Széna tér, and it has been a terrific location.  Laura will experience a little more quiet around the house as Jacob will join Seth at Csicsergő ovoda from September.  For the first time in his life, Nathan will have mommy all to himself….at least for a few hours each day.

 

In general, we’re learning a lot about ourselves, marriage, parenting, faith and cross-cultural dynamics.  We’re continuing to learn to live in the „now” and to be truly present with each other and with our children.  And we’re appreciating the idea of community more than ever!

 

Thanks for being our community!  Cheers! -Mark, Laura, Seth, Jacob, and Nathan

 

1 Comment

  1. Pingback: utazni » Blog Archive » One Year in Hungary

Comments are closed.